HTML

BúvárBlog

Egy kicsit én; egy kicsit amit én láttam; egy kicsit amit én gondolok arról amit én láttam...

Címkék

1848 (1) 2007 (2) adó (12) adria (7) analóg (3) antarktisz (2) ár (3) áremelés (4) átverés (20) autó (14) autópálya (2) balaton (1) baleset (10) bálna (6) becenév (1) bécs (2) belize (1) betegség (1) bevallás (1) blog (9) busz (1) búvár (94) cápa (1) che (2) cica (1) digitális (1) divecenter (35) dohányzás (1) dvd (1) dvsc (19) egyiptom (8) elektronikus (1) életmód (1) étterem (2) eu (1) evés (3) exkluzív (2) extrém (3) fidonet (1) film (28) fóbia (1) foci (24) fotó (18) gdp (1) golop (2) h1n1 (1) háború (1) halál (4) hellókarácsony (1) helyszínelők (1) idő (1) időjárás (7) internet (30) irodalom (5) iskola (3) kanári szigetek (16) karácsony (8) kedvezmény (2) klíma (1) kóla (1) könyv (4) közélet (21) közlekedés (19) kréta (5) krumpli (2) külföld (1) kult (1) kutya (9) lakás (8) mackó (1) mares (1) mezőgazdaság (2) mindennapok (1) monty (1) munka (23) nemecsek (2) novella (1) önkéntes (1) orosz (1) ossián (1) pénz (1) posta (4) puskás (1) python (1) rádió (5) reklám (3) rendszerváltás (4) robbanás (1) rock (2) róma (4) sajtó (14) segítség (1) skandinávia (5) spam (1) statisztika (3) svéd (2) szabadtüdős (1) számítástechnika (4) szavazás (4) szerencse (2) szervezés (17) tanfolyam (4) természetvédelem (1) tomcat (1) történelem (3) tudás (22) tv (33) uszony (4) utazás (64) útépítés (12) vallás (1) vásárlás (17) vasút (2) vers (2) verseny (7) veszély (1) vita (22) vörös tenger (2) youtube (18) zene (23)

Friss topikok

  • ElChe: @Bezso: Nagyon jól bevált, megbízhatóan működik, a letöltés is egyszerű. Eddig jó vételnek látszik. (2012.06.13. 09:14) XP 10
  • Age: www.youtube.com/watch?v=jqkVB9jtXrM&feature=related Mi erre a helyre járunk, itt tudok neked olcs... (2010.08.13. 22:21) Winger
  • Age: Ha az Adrián jársz, ott merrefelé? (2010.08.10. 22:05) 32/36
  • Phxmike: whoooooaaaa!! V'ger :) phoenix :) (2010.03.15. 01:58) Volt egyszer egy FidoNet
  • Age: És képeket lehetne nézegetni? Bevallom mostanában az Adriára is járunk, van benne vmi, amibe bele ... (2009.11.13. 17:52) Cápa, veszély

2007.11.16. 10:38 ElChe

Túl a barátságon

Címkék: internet

Az utóbbi napok hírei közül az iwiw-reform ragadta meg a fantáziámat. A magyar net egyik hatalmas, de tohonya dinoszaurusza mozdul; kiderül, képes-e még erre.

Az első wiw regisztrációm idején még csak páran lézengtek az oldalon. Sokáig feléje sem néztem, most sem van nagy jelentősége, hogy bekukkantok-e vagy sem, de tény, volt egy időszak, amikor régebben látott ismerősökkel sikerült újra felvenni a kapcsolatot. Tehát nem mondhatom, hogy semmire nem volt jó, de mindennapokban használatos, fontos eszközzé soha nem vált a számomra.

Gyanítom: másnak se. De azért akinek nagyon felületes kapcsolata volt korábban az internettel, talán belekóstolhatott egy kicsit ebbe a közösségesdibe. Az internet kiteljesedése a számomra az offline valóság, amikor a búvárfórumon egymást osztó nicknevek az életben is találkoznak, utaznak, sörözgetnek egymással. Az iwiw soha nem volt cél, hanem inkább eszköz, mondjuk osztálytalálkozó szervezéshez, de azok meg nincsenek naponta.

Az új, közösségi regisztráció rengeteg kérdést vet fel, főleg az ismerősönkénti havi 30 forintos díj a vállalkozásoknál, de ingyen a nonprofitoknál. Egy fórumon már leírtam párat a kérdéseim közül, ide is bemásolom őket:

1. Van a Kovács Kft. bereggelve. Átminősítik simán vállalkozássá, törlik, vagy marad úgy ahogy van?
2. Kovács Kft. összeszedett 3000 ismerőst. Előre menekülve átnevezi magát Kovács János ügyvezetővé, 3000 ismerőssel, és ugyanúgy dobál üziket. Tud ellene tenni az iwiw?
3. Kinevezem magam nonprofitként a Kovács nevű vállalkozások klubjának (miért ne tehetném? hogy dönti el, hogy K. utcai ált. isk. 5/B valóban létező dolog, és nem fog átneveződni Kovács Kft-vé?) és ingyen toborzom az embereket mint eddig.
4. Pénzkérés- szerintem előbb azt érdemes akár három hónapig ingyenessé tétellel bebizonyítani, hogy megéri 50-150 ezret fizetni havonta, mert az iwiw jó reklámhordozó, mint előbb fizettetni. Azaz a fizettetés csak szándék; szerintem elenyésző lesz a fizetős ügyfelek száma. Ha kitolós kedve van egy virgonc csapatnak, minden cégnek ismerősei lesznek, és azok aztán hajtják a pénzt a nagy T-nek. És ha minden T-alkalmazott reggel, persze munkahelyet nem jelölve, és minden fizetős vállalkozás az ismerősük lesz... De ez már persze csak összeesküvéselmélet. Az a szép benne mindenesetre, hogy ez esetben az alkalmazottak valóban pénzben mérhető hasznot hajtanak a cégnek.

És persze kiegészíthetem ezt azzal, hogy mi van akkor, ha én is akarok egy Tankcsapda rajongói klubot, meg a Tankcsapda is. Az én oldalamról nonprofit közösség, az övékéről meg egyáltalán nem az. Ki, hogy dönt majd vajon, és főleg mi alapján? És mit tehet a közösség vagy a vállalkozás? Küldhet-e nekem spamet, vagy csak az üzenőfalán tájékoztathat- ha csak egyszer lépek be de soha többet, úgy fizet utánam 30 forintot havonta, hogy azt se tudom, a világon van-e még?

Az iwiw egyik hozadéka, hogy nem csak magánszemélyek kaptak egy kvázi webkettes lökést, hanem sok, online marketingről korábban nem halló kisvállalkozás találkozott az internetes hirdetés fogalmával. És itt érdemes egy percre megállni: ők, amíg ingyen volt, kipróbálhatták ezt a fajta jelenlétet. Ha kicsit is követni tudták az eredményeket, rájöhettek, hogy hatékonysága nagyon gyér. Szóval egyik oldalról képbe hozta sok embernél az online hirdetést az iwiw, még ha primitív formában is, de egyből földbe is döngölte azt, mert egyrészt sokak számára úgy tűnhetett, ez ingyen van tehát fizetni érte marhaság vagy átverés, másrészt meg úgy láthatták, hiába ingyenes, ha nem ér semmit.

Szóval nem tett jót az online hirdetési piacnak az iwiw, legalábbis szerény véleményem szerint. A fizetős változata sem fog jót tenni, mert itt két olyan dolgot kevernének össze (közösségi oldal, illetve hivatalos spamgyárak), ami egymás ellen dolgozik. Akik haverokat keresnek, aligha cégek ismeretségére vágynak, és főleg nem napi 5-8 reklámlevélre. Sokkal inkább kellett volna felfuttatni a közösséghez jobban kapcsolódó témákat. Ha mondjuk zenekarok, tévéműsorok számára lehetne csoportokat létrehozni, de úgy, hogy a mai elvárásoknak megfelelő szolgáltatások, videomegosztó felületek stb. kapcsolódjanak hozzá, nem pedig a semmitmondó bejelölgetés. Azért felesleges nézegetnem az iwiwet, hogy naponta megszámoljam, hány kapcsolatom van. De azért inkább beugranának, ha folyamatos élet lenne a csoportközpontban, új videókkal, hírekkel, bármivel.

Meglehet, valahol a távlatokban ez lesz a cél. De aki megnézi, mit tud mondjuk a BOM közösségi oldala, hááááát... Egy szöveges üzenőfal, topikok. Ejha. Komoly "fejlesztés". Ezt így nyilvánossá tenni teljesen felesleges, szerintem. Ha csinálsz valamit, csináld jól, és a neten pedig főleg durrants nagyot, kedves nagy T.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://buvar.blog.hu/api/trackback/id/tr72230916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása