HTML

BúvárBlog

Egy kicsit én; egy kicsit amit én láttam; egy kicsit amit én gondolok arról amit én láttam...

Címkék

1848 (1) 2007 (2) adó (12) adria (7) analóg (3) antarktisz (2) ár (3) áremelés (4) átverés (20) autó (14) autópálya (2) balaton (1) baleset (10) bálna (6) becenév (1) bécs (2) belize (1) betegség (1) bevallás (1) blog (9) busz (1) búvár (94) cápa (1) che (2) cica (1) digitális (1) divecenter (35) dohányzás (1) dvd (1) dvsc (19) egyiptom (8) elektronikus (1) életmód (1) étterem (2) eu (1) evés (3) exkluzív (2) extrém (3) fidonet (1) film (28) fóbia (1) foci (24) fotó (18) gdp (1) golop (2) h1n1 (1) háború (1) halál (4) hellókarácsony (1) helyszínelők (1) idő (1) időjárás (7) internet (30) irodalom (5) iskola (3) kanári szigetek (16) karácsony (8) kedvezmény (2) klíma (1) kóla (1) könyv (4) közélet (21) közlekedés (19) kréta (5) krumpli (2) külföld (1) kult (1) kutya (9) lakás (8) mackó (1) mares (1) mezőgazdaság (2) mindennapok (1) monty (1) munka (23) nemecsek (2) novella (1) önkéntes (1) orosz (1) ossián (1) pénz (1) posta (4) puskás (1) python (1) rádió (5) reklám (3) rendszerváltás (4) robbanás (1) rock (2) róma (4) sajtó (14) segítség (1) skandinávia (5) spam (1) statisztika (3) svéd (2) szabadtüdős (1) számítástechnika (4) szavazás (4) szerencse (2) szervezés (17) tanfolyam (4) természetvédelem (1) tomcat (1) történelem (3) tudás (22) tv (33) uszony (4) utazás (64) útépítés (12) vallás (1) vásárlás (17) vasút (2) vers (2) verseny (7) veszély (1) vita (22) vörös tenger (2) youtube (18) zene (23)

Friss topikok

  • ElChe: @Bezso: Nagyon jól bevált, megbízhatóan működik, a letöltés is egyszerű. Eddig jó vételnek látszik. (2012.06.13. 09:14) XP 10
  • Age: www.youtube.com/watch?v=jqkVB9jtXrM&feature=related Mi erre a helyre járunk, itt tudok neked olcs... (2010.08.13. 22:21) Winger
  • Age: Ha az Adrián jársz, ott merrefelé? (2010.08.10. 22:05) 32/36
  • Phxmike: whoooooaaaa!! V'ger :) phoenix :) (2010.03.15. 01:58) Volt egyszer egy FidoNet
  • Age: És képeket lehetne nézegetni? Bevallom mostanában az Adriára is járunk, van benne vmi, amibe bele ... (2009.11.13. 17:52) Cápa, veszély

2007.10.16. 18:04 ElChe

Soha, sehol, senkinek

Címkék: közélet tudás átverés

Olvasgatom a hg.hu egyik cikkét, ami a kelenföldi pályaudvar környékének rendezéséről szól. Ott áll egy idézet a győztes pályázatból, ami jól követhetően és kézzelfoghatóan foglalja össze a lényeget (szó szerint vettem át én is, nem poénkodok!):
"A hazai környezetalakítási gyakorlat leglényegesebb szakmai kérdése az elérhető legmagasabb "építészeti minőség" interpretációja. Az egyre tisztábban artikulált elvárás kiegyensúlyozott, a nemzetközi színvonalhoz mérhető minőség igényt, magát az igényességet követeli. A hazai gyakorlat keretei között a tervezés igényessége, a mívesség és a funkcionalitás egysége olyan attraktív megoldásokat követel, melyek nem szélsőségességük, hanem a kiszámítható minőség, a tiszta és logikus funkcionalitás mellett újszerű formákat, a tervezett együttes azonosítására alkalmas formavilág megvalósítását, identitást jelentenek."

Ilyesmit olyan ember ír le, aki tudja, igazság szerint soha, sehol, senkinek nem kell megmagyaráznia semmit, mert ezt a szöveget, soha, sehol, senki nem olvassa el, és főleg, nem értelmezi. Ez a szöveg azt jelenti: "én kib... okos vagyok, mert ilyeneket tudok írni, te meg csak akkor keltheted aránylag okos (de nálam nyilván hülyébb) ember látszatát, ha bólogatsz rá".

És a szöveg folytatódik:
"Az intermodális központ formálását alapvetően a használhatóság és hatékonyság, a közlekedési rendszerekre adott térbeli válasz kialakítása határozza meg. Az épület tere fogadja be, "dolgozza fel" a rácsatlakozó (plug-in) közlekedési eszközök közötti átszállásokat, működésének analógiája egy chip lehetne."

Vazze, "analógiája egy chip lehetne". Szerintem meg a kokas chipje meg azt, aki ilyesmiket leír. Most őszintén, miért nem lehetne felfogni úgy egy szakmát, hogy az egy szakma, amit profin kell művelni, egy jól körülírható cél megvalósításának érdekében? Mi a fenének kell lózunggyűjteménnyé tenni egy tervet, nevetségessé téve azt? Elhiszi bárki, hogy értelmes, jól átgondolt, kreatív terv született, nem pedig ostoba magyarázó szöveggel teszik eladhatóvá az innen-onnan összeszedett ötleteket? (Meg is válaszolom gyorsan: igen, a polgármesteri hivatal döntéshozói, de az ő képességeikkel tisztában vagyunk. Nem eszük, hanem magukhoz való eszük van, és ez nem ugyanaz.)

Azért lássuk be, a számítógépes tervezés világában egyáltalán nem tűnik elképzelhetetlennek a tervcsere a világ különféle sarkaiban működő irodák közt. Ami szerintem egyáltalán nem gond: máshol bevált, értelmes tervek jók lehetnek itt is, és ha már meg is valósultak, ismert az is, mennyire váltak be az eredeti elképzelések. De hát ez is olyan dolog, amiről nem beszélünk, soha, sehol, senkinek.

Mindenesetre ne hagyjuk abba:
"A pályaudvari peronokat az új központhoz méltó építészeti, esztétikai és funkcionális minőségben újrafogalmaztuk, az európai szinten is kiemelkedő szolgáltatás biztosítása érdekében. ... E mozgalmas, tördelt felületű lefedés alá az utasok kényelme és időjárástól való védelme érdekében transzparens üvegdobozként megfogalmazott várófülkék kerülnek minden peronra."

Én nem tudok transzparens üvegdobozként megfogalmazni semmit. Inkább csak káromkodva, ha ilyet olvasok. A kedvencem pedig ez, ami a pályaudvar jövőjéről szól:
"Az intermodális központ által újrafogalmazódik a kelenföldi vasúti pályaudvar szerepe, megjelenése is. A pályaudvari kiszolgáló funkciókat és a reprezentatív utasforgalmi csarnokot az új központ integrálja. A peronokra közvetlen és akadálymentes feljutás biztosított az alsó gyalogos szintről..."

Tehát az újrafogalmazásnak köszönhetően az új központban lesz valahol a pályaudvari kiszolgáló funkció (jegypénztár, WC) meg a váróterem. Hogy ez eddig még soha senkinek nem jutott eszébe, pályaudvarra ilyesmiket tervezni!!! És közvetlen lesz a feljutás az alsó gyalogos szintről- lejárt a régi, ócska aluljárók ideje, vagy megint csak vakítanak? Hahó, eddig a síneken kellett átmászni? Ejtőernyővel dobták le az embereket a peronra? Most aztán jól újrafogalmaztak mindent. Ezek az ötletek még nem jutottak eszébe soha, sehol, senkinek...

Mindegy, mire megvalósul, addigra már vasút sem lesz. Sebaj, majd újrafogalmazzák az intermodális központ pályaudvari funkciókat integráló elemét lózungmúzeummá.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://buvar.blog.hu/api/trackback/id/tr77198310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása