Folytatva a szafaris témát, egy újabb érdekesség jut az eszembe, de ezúttal nem az élővilág viselkedéséről volna szó, hanem a mienkről.
Néha van olyan érzésem, hogy "túltisztálkodjuk" magunkat, az emberek minden nap fél órákat állnak a zuhany alatt, kenik magukat tusfürdővel, dezodorokkal, egyebekkel. Végülis aki mondjuk Pesten lakik, annak van is mit lemosnia magáról, egy buszon, dugóban, irodákban töltött nap után.
Év viszont szerettem volna, ha a hajón minél kevesebben használnak vegyi anyagot. Hogy is néz ki egy szafari? Reggel hat körül kelés, első merülés, reggeli, merülés, ebéd, merülés, pihi, éjszakai merülés majd vacsora. Aki az összeset merüli, az egy nap alatt nagyjából négy órát tölt vízben és víz alatt, ami bár sós, azért szerintem kellemesebb mint a pesti csapvíz. És persze a legtöbben minden merülés után lecsapatják legalább az arcukat, fülüket édesvízzel, és nap végén legalább egyszer egy könnyed zuhanyra is sor kerül. Azt kell mondjam, folyamatosan vízben ázunk.
Ezek után én nem vagyok híve a tusfürdőnek, mégpedig azért, mert a zuhanyzásra este kerül sor, amikor már a hajó az esti kikötőhelyen áll. Védett zátonyoknál, tehát karnyújtásnyira a koralloktól. Az eltusolt, vegyi anyaggal terhelt víz pedig akadálytalanul megy a tengerbe, és ugyan "csak egy csepp a tengerben", mégis úgy hiszem, összeadódik az a mennyiség, amit a nem kevés búvár a vízbe enged. Mindenféle tusfürdők, dezodorok, krémek, napolajak a lehető legváltozatosabb vegyületekkel és illatanyagokkal kerülnek a vízbe. Szóval én említettem ezt a kérdést, magam nem is nagyon használtam ilyesmit, de másokon azért estefelé éreztem az erős illatokat.
Lelkük rajta! Én még napolajat is nagyon-nagyon mértékkel használtam, inkább árnyékba húzódtam vagy felvettem egy pólót. Persze az is benne van, hogy nyilván nem lengett körül csábos illatfelhő, de ez most nem volt szempont. A lényeg az az, hogy kis dolgokat mi magunk is tehetünk az élővilágért. A sok apróságból lesz egy nagy közös végeredmény, és nekem személy szerint nem mindegy, hogy ebben az egyenletben a pozitív vagy a negatív adatokhoz mennyiben járulok hozzá.